Skip to main content

Η Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος
Σπύρος Αθανασίου
Ε.Κ. "Αθηνά"

Ο Σπύρος Αθανασίου είναι υπεύθυνος έργων και επιστημονικός συνεργάτης στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και ασχολείται με θέματα ανοικτών δεδομένων, ανοικτής επιστήμης και ανοικτής διακυβέρνησης για περισσότερο από μία δεκαετία, υποστηρίζοντας την κοινότητα της ανοικτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για τη σχεδίαση, ανάπτυξη και λειτουργία του geodata.gov.gr (μία από τις πρώτες πύλες ανοικτών δημόσιων δεδομένων στον κόσμο) και της Ελληνικής Υπηρεσίας Δεδομένων (HELIX – της εθνικής επιστημονικής υποδομής για την ανοικτή επιστήμη), ενώ έχει συνεισφέρει στην αρχιτεκτονική του EOSC καθώς και πλήθους άλλων επιστημονικών υποδομών. Υπηρέτησε ως συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Ανοικτή Επιστήμη και της συγγραφής του Εθνικού Σχεδίου για την Ανοικτή Επιστήμη και έχει την τιμή να εκλεγεί ως πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την Ανοικτή Επιστήμη.

Αντιπρόεδρος
Κώστας Κουμάνταρος
ΕΔΥΤΕ

Ο Κώστας Κουμαντάρος (Msc), απέκτησε το Πτυχίο Μηχανικού Λογισμικού Επιστήμης Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex και το Μεταπτυχιακό στην Προηγμένη Μηχανική Λογισμικού Επιστήμης Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται στο ΕΔΥΤΕ από το 2002 και σήμερα υπηρετεί ως επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικής και Προτάσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Έργων Υποδομής. Ο Κώστας έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά έργα στον τομέα των ηλεκτρονικών υποδομών. Διετέλεσε τεχνικός διευθυντής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ρουμανία, Βουλγαρία) για τη σειρά EC project EGEE-1,2,3 (Enabling Grids for e-Science in Europe), Task Leader στο EGI-Inspire, NGI Manager για την Ελλάδα, και είχε κεντρικό ρόλο στη δραστηριότητα του έργου EOSC-Hub (Task Leader σε Monitoring, Accounting, Messaging, Security Tools). Κατά τη διάρκεια του έργου EOSC-Hub εργάστηκε για τον καθορισμό του πλαισίου διαλειτουργικότητας για την παρακολούθηση EOSC και άλλα βασικά στοιχεία του EOSC. Ο Κώστας έχει επίσης εργαστεί στον ορισμό των Προφίλ του EOSC στο έργο EOSC-Enhance. Σήμερα, εκπροσωπεί το ΕΔΥΤΕ στη Γενική Συνέλευση του EOSC-Future ενώ ηγείται του Task 4.3 - EOSC Back-Office Monitoring Framework for Resources και συμμετέχει στο WP3. Από το 2010 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο EGI.eu. Το 2022, εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ανοιχτής Επιστήμης (ΕΠΑΕ) και υπηρετεί ως αναπληρωματικός εκπρόσωπος του ΕΔΥΤΕ στο EOSC-Association εκτελώντας επίσης και τα χρέη της εκπροσώπησης της ΕΠΑΕ σε αυτό ως εντολοδόχος οργανισμός.

Γραμματέας
Λία Ολλανδέζου
Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Η Λία Ολλανδέζου είναι απόφοιτος του πρώην ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών MA στην «Επιστήμη της Πληροφόρησης» από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και στο «Δίκαιο της Τέχνης και Διαχείριση Τεχνών» από το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Είναι συντονίστρια της Επιτροπής των Ηλεκτρονικών Πηγών του ΣΕΑΒ. Ο ρόλος της συνεπάγεται πρωτίστως στρατηγικά και συμβουλευτικά καθήκοντα, χάραξη πολιτικής, στρατηγικές αδειοδότησης και διαπραγματεύσεις με πολλούς σημαντικούς ακαδημαϊκούς εκδότες και παρόχους.